Oodi Baselille

Kaikki hyvä loppuu aikanaan, ja niin kävi myös ulkoexcullemme. Haluaisin kuitenkin tässä kirjoituksessa vielä palata eittämättä kaikkien excuilijoiden lempikaupunkiin, joka reittimme varrelle sattui – siis Sveitsin Baseliin.

ooodi1

Toisin kuin muiden kaupunkien hieman urealle haiskahtavat rautatieasemat, tämä blogisivumme kansikuvastakin tuttu kaupunki toivotti meidät tervetulleeksi jo juna-asemalla kukka-asetelmien huumaavalla tuoksulla. Puhtaat ja roskattomat kadut, vanhanaikaiset ja nostalgiset talot sekä onnelliset ja kauniit ihmiset kirkasvetisen Reinin varrella muistuttivat idyllisyydellään vähintäänkin Strömsön siirtomaa-aluetta. Basel ei kuitenkaan pröystäile pilvenpiirtäjineen tai pankkiirialueineen vaan sen 165 000 asukasta nauttivat jatkuvan tasaisesta nostalgisesta noin neljän kerroksen arkkitehtuurista.

oooodi2

Exculaisia tutustumassa kaupungin nähtävyyksiin.

Mielestäni Baselilaista elämänasennetta kuvasi hyvin seuraava tapaus: vaikka kello ei ollut vielä edes kahtatoista check-in-aamuna, Basel Backpack -hostellimme pystyi tarjoamaan huoneemme heti saapuessamme, mikä ei olisi tullut kuuloonkaan monissa paikoissa. Opettavainen CABB-excukin osoitti paikallisten vahvaa huumorintajua, teräksistä ammattitaitoa ja Sveitsiläistä tarkkuutta. Jos sielu lepää korkeiden kolonnien ja reilunkokoisten reaktorien äärellä on Prattelnin teollisuusaluekin vain lyhyen bussimatkan päässä Baselista.
Vaikka Baselissa ruoka oli huomattavasti kalliimpaa Suomeen verrattuna, eivät oluet ja viinit silti hintakilpailua voittaneet. Sveitsin vanhimman panimon Feldschlösschenin tuotteet tekivät lähtemättömän vaikutuksen: jopa bulkkiolut oli täällä hyvää. Sveitsi tunnetaan monesti myös juustoistaan, ja tätäkään herkkua ei tässä kaupungissa jää kaipaamaan. Esimerkiksi paikallinen Gruyere tasaa sopivasti matkailijan suolatasapainoa, jos hintataso saa kallistumaan nestepitoisempaan ruokavalioon. Noin kilon paketeissa myytävä magerrahka on allekirjoittaneen ruokasuositus vähempirasvaiseen proteiinien sisäistämiseen pikkubudjetilla Baselissa.

oooodi3

Sveitsiläisiä herkkuja.

Myös shoppailu Baselissa onnistuu jossain määrin totuttuun hintatasoon, toki ökykauppoja löytyy huomattavasti enemmän kuin Suomesta. Mutta mitäpä siitä, kun shoppailukin tapahtuu luonnostaan paljon kauniimmassa miljöössä. Ostovoima Sveitsin palkoilla saattaa kuitenkin olla jopa Suomea parempi.

ooooodi4

Näkymää ravintolan ikkunasta ydinkeskustasta.

From Basel with love,
Nikolas

Lähtöpäivä

Hei!

Kaikki hyvä loppuu aikanaan – niin myös tämäkin seikkailu on tullut päätepisteeseen. Takana on kolme maata ja neljä kaupunkia. Ja tietysti hienoja yritysvierailuja ja yhteisiä hengailuhetkiä.

Tänään oli sitten aika lähteä Lyonista kotia kohti. Lähdimme aamuvarhain guesthouselta kohti Lyonin lentokenttää, jossa oli vielä hiukan aikaa tehdä viime hetken ostokset. Monelle tarttuikin mukaan suun kostuketta ja karkkia. Lyonista lensimme Frankfurtiin.

jeejeej vika päiv

Exculaisia Lyonin lentokentällä.

Frankfurtin lentokentällä oli erittäin lyhyt pysähdys. Osa excuporukasta kävi vielä täydentämässä Lyonin vajaaksi jääneitä ostoksia. Allekirjoittanutkin kävi juoksujalkaa hakemassa muutamia alennustuotteita lentokentän myymälästä. Frankfurtista suuntasimme kohti Helsinki-Vantaan lentokenttää, ja horisontissa siinsikin jo rakas Otaniemi.

Suomessa olikin jo aika kiittää ulkoexcun toimikuntaa hyvin hoidetusta työstä. Joten suuret kiitokset matkan järjestämisestä toimikunnalle ja koko porukalle hauskasta excuseurasta. Nähdään Otaniemessä!

Au revoir
Lauri

Viimeistä viedään

Kun aika on… kotiinlähdön

Jälleen yksi Prosessiteknillisen kerhon excursio on kääntymässä ehtoopuolelle. Matka on ollut sekä riittävän pitkä että antoisa eli makeaa niin sanotusti mahan täydeltä. Excursion viimeisenä päivänä excuilijat suuntasivat kohti Lyonin kauppa-alueita tarkastamaan mm. paikallisten H&M putiikkien hinta/laatutarjonnan vastaavuuden suhteessa suomalaisiin vastineisiin. Totta puhuen paikallinen kauppakeskus muistuttaa merkittävästi suomalaista – vain pikaruokaliikkeet vaihtuvat ja hinnat ovat ehkä hieman totuttua suopeammat. Allekirjoittaneen kauppaseurueessa erityistäIMG-20170418-WA0028 ihmetystä herätti Suomessa poissaolollaan loistavan irlantilaisen Primark vaatekauppaketjun liike, jossa hinnat olivat poljettu hämmästyttävän lähelle lattiaa. Kuulemma tehokasta toimitusketjuoptimointia vai miten se menikään…

Ostoksien keskellä kävimme muutaman hengen voimin tutustumassa ns. kaverin kaverin suosittelemaan Café 203:n. Suositus osui naulankantaan ja muutaman suusta pääsi sanat: ”excursion parasta hampurilaista.” Kauppareissujen lisäksi, muutama excuilija innostui päivällä vielä tutustumaan kaupungin muuhun tarjontaan ainakin eläintarhan muodossa.

Päivän kauppaseikkailujen jälkeen excuilijat kokoontuivat illasta hostellille suuntana yhteisillallinen ranskalaista keittiötä harjoittavassa ravitsemusliikkeessä. Paikan tunnelma oli vähintäänkin kotoisa niin sisustuksen kuin ruuankin puolesta, mikä selvästi toimi myös paikallisten asiakkaiden vetonaulana. Ruuan olisi helposti voinut kuvitella ranskalaisen perheen IMG-20170418-WA0026ruokapöytään eikä kaksi ruokalajiakaan kustantanut juuri normaalia suomalaista ravintola-annosta enempää. Useimpien annoksissa oli myös riittävästi makua muun muassa valkosipulin tai juuston muodossa, joita tasoittamaan pöytiin virtasi tasaisesti patonkikoreja.

Illalla hostellilla on vuorossa vielä viimeiset pakkaukset ja pullon tyhjennykset. Huomenna kolmen maan kokemuksia rikkaampana takaisin kalisevaan Suomeen!

- Turri