Excujulkaisu

Exculta on palattu jo aikaa sitten ja uusi lukuvuosikin on jo alkanut. Syksyn pimeitä iltoja onkin mukava viettää muistellen exculla vietettyjä aurinkoisia päiviä. Tätä helpottaaksemme kirjoitimme reissusta lehden, johon voi tutustua alla olevasta linkistä.

Ulkoexcu 2015

Bäk in Finland

Laskeuduimme Helsinki-Vantaalle keskiviikkona siinä kello 17:30 maissa melkoisen väsyneinä. Minä esimerkiksi suuressa viisaudessani en nukkunut San Franciscon ja Amsterdamin välisellä lennolla juuri lainkaan. Tässä lauantaina alkaa jet lag hellittää sen verran, että ajattelin koota hieman ajatuksia tänne plokiin.

Excu oli onnistunut, vaikka itse sanonkin ja tietääkseni kaikilla oli ainakin suurimman osan ajasta kivaa. Amerikassa nähtiin isoja tuotantolaitoksia ja tutustuttiin sikäläiseen työkulttuuriin. Työturvallisuus oli joka firmassa hurjan tärkeässä roolissa. Tämän huomasi esimerkiksi siitä, kun insinöörifirmassa kalvosulkeiset alkaa pienimuotoisella turvallisuuskoulutuksella.

IMG_20150513_134004 copy

Samaten ympäristöasioihin kiinnitettiin paljon huomiota. Motellihuoneessammekin haisi kloorilta enemmän kuin Dow’n klooritehtaalla. Onneksi hajujen maailmaankin päästiin tutustumaan Los Angelesin kaupungin vedenpuhdistamolla. Hyperion-excu olikin yksi reissun suosikeistani ja kuten laitoksen nimestä voi olettaa niin se ei ollut mikään ihan pikkuinen laitos se.IMG_20150515_115525 copy

Excujen lisäksi reissun aikana ehdittiin asettautua myös lomatunnelmiin. Matkan ajalle osui kaksi viikonloppua, jotka vietettiin Austinissa ja San Franciscossa. Lisäksi Los Angelesissa oli yksi vapaapäivä. En odottanut löytäväni Austinin kaltaista kaupunkia Teksasista. Olin erittäin positiivisesti yllättynyt. Rainey Street ja 6th Street, parasta! San Francisco oli todella hieno kaupunki myös. Kaupungin asukkaiden keskimääräiset vuositulot ovat muistaakseni jotain 90 000 dollarin luokkaa ja se näkyi myös hinnoissa. San Franciscossa oli vähän kalliimpaa kuin muissa kohteissamme eli hinnat olivat suurinpiirtein Suomen tasolla.

IMG_20150510_205744 copy

Vaikka reissussa olikin hauskaa niin on hyvä olla kotona. Kiitos yhteistyökumppaneillemme Kemiralle, Chemitec Consultingille, Norilsk Nickelille, Bolidenille, SKS:lle ja Jokipiin Pellavalle. Lisäksi suurkiitos kaikille, jotka auttoivat meitä excun suunnittelussa ja järjestämisessä sekä kontaktien löytämisessä.

-Olli

18.5. Google

Tänään heräsimme viimeisen päivän haikeissa fiiliksissä. Itselläni oli ainakin suuria vaikeuksia kammeta ylös sängystä eilisen 60 km pyörälenkin jälkeen. Olin inspiraation vallassa päättänyt pyöräillä San Franciscosta ensin Sausalitoon ihastelemaan sympaattisen merikylän maisemia ja sieltä muutaman mutkan kautta Muir Woodsin sanoinkuvaamattoman kauniiseen kansallismonumenttiin. Muir Woodsissa sijaitsee San Franciscon alueen ainoat jättiläispunapuut, jotka todella olivat järjettömän suuria. Reidet olivat aikamoista hyytelöä, mutta maisemat olivat ehdottomasti sen arvoisia! Onneksi kalorikulutusta tasoitti rasvainen jättiläispizza ja suklaaläjä.

No niin nyt itse asiaan eli Google excuun! Terveellistä Subway aamiaista seurasi kolmen tunnin matka San Antonioon Googlen kampukselle. Pörräsimme ympäri kampusta eksyksissä kunnes löysimme suomalaisten excuisäntiemme Jaakko Ventelän ja Marko Luimulan luokse. Molemmat ovat Oulusta lähtöisin ja parhaimmat työpaikkaetuudet olivat heidän mukaansa ilmainen ruoka, terveysvakuutukset ja jumppatunnit salilla. Ilmeisesti Googlella pööasiallisena kielenä toimii ”huono englanti” työntekijöiden suuresta kansainvälisestä edustuksesta johtuen.

Googlea kiertäessä näimme muun muassa androidien hautausmaan, pallomeren, kummallisia hieromatuoleja, värikkäitä pyöriä ja parvekekalusteita ja erikokoisia androidpatsaita. Valitettavasti emme kuitenkaan päässeet laskemaan liukumäkeä :( Kierroksen lopuksi kävimme Google Storessa tuhlaamassa lisää rahaa. Excun loputtua ryntäsimme paluujunaan juuri ajoissa! Loppuilta sujuikin leppoisasti mässäilessä ruokaa ja pakatessa turvonneita tavaroita. Lisää painoa oli kummasti kertynyt matkalaukuille. Viimeiset villahousut etsivät vielä tuliaisia vietäväksi Suomeen. Huomenna onkin aika lähteä Suomeen ja aamulla olisi vielä tiedossa viimeinen kunnollinen amerikkalainen aamiainen dinnerissä. Omnom!

Reissu oli kaikin puolin huikea ja tapahtumarikas! Haastavinta oli ehdottomasti postimerkkien löytäminen. Helpointa taas tilin tyhjentäminen.

Ja viimeiseksi vielä lista sanoista, joita käytettiin tällä reissulla aivan liian monta kertaa: aha, ahu, ahe, ahi, ahus, ehe, ahy, soossi, soossipäivät, ESTA ja turvakengät.

Mieletön kiitos kaikille ja erityisesti toimikuntalaisille huikeasta excusta! Pienempikuinkolme

Susanne