Energiaa!

Minulla oli kunnia päästä Energiateollisuuden kutsumana Otaniemen Lämpövoimakerhon kanssa Energia12-messuille Tampereelle. Jo 12. kertaa järjestetyt energiamessut ovat alansa suurimmat ja kansainvälisestikin merkittävä tapahtuma. Tänä vuonna messut keräsivät yhteensä 300 näytteilleasettajaa energia-alan eri osa-alueilta.

Keskiviikkona 24.10. bussimme starttasi varhain aamulla Otaniemestä kohti Tamperetta. Tampereelle ensin ohjelmassa oli teknillisen alan opiskelijoille järjestetty toimitusjohtajatentti. Tentin jälkeen lounas ja loppupäivä oli aikaa kierrellä ja tutustua messutarjontaan.

Toimitusjohtajatentissä toimittaja Anna Sorainen tenttasi energia-alan yritysten johtavassa asemassa olevia henkilöitä ajankohtaisilla ja myös opiskelijoille läheisillä asioilla. Paneelikeskusteluun osallistuivat VTT:ltä Kari Larjava, Kymenlaakson sähköstä Kari Rämö, Pöyryltä Mika Pohjonen, Gasum:lta Antero Jännes, Fortumilta Tapio Kuula, Metsolta Jorma Lehtoviita ja ÅF:ltä Jari Leskinen. Keskustelussa selkeästi esille tulivat mm. energia-alan haasteet, joihin puhujat listasivat: liian monet ja jopa ristiriidassa keskenään olevat tavoitteet, yhteiskunnallinen rajapinta eli poliittiset rajoitteet ja uuden teknologian kehittäminen. Lisäksi erittäin haastavaksi koettiin 2020 tavoitteisiin pääsy nykykehityksellä, josta esille nostettiin esim. Saksa ja sen päätös luopua ydinvoimasta. Opiskelijoita kiinnosti tietää, millaisia työntekijöitä herrat olisivat valmiita palkkaamaan yrityksiinsä ja miltä työtilanne tulevaisuudessa tulisi näyttämään. Fortumin toimitusjohtaja Tapio Kuula oli sitä mieltä, että tulevaisuudessa työnhakijan on hyvä erottua massasta, joko opintojen, harrastuksen tai muun aktiviteetin kautta hankitulla erikoisosaamisella. Lisäksi painotettiin myös sitä, miten paljon työntekijöiltä nykyään vaaditaan valmiutta liikkumaan.

Maistuvan lounaan jälkeen seurasikin messukarkkien ja kynien keräily. Ihmetyksekseni sain kuitenkin hyvin nopeasti huomata, miten pelkät karkit eivät enää riitä houkuttelemaan kävijöitä ständeille. Omiksi suosikeikseni nousivat ÅF:n ständi suklaasuihkulähteineen, Siemenssin loistavat juusto ja punaviinitarjoilut, sekä Gasumin oma kahvila, josta sai erikoiskahveja ja kokonaisia Fazerin sinisiä! Teekkarit kävivät myös useaan otteeseen pyörähtämässä Metson ständillä, liekö sitten oluthanojen vai uuden teknologian takia.

Kaiken kaikkiaan messut olivat mielestäni erittäin onnistuneet ja niistä jäi käteen muutakin kuin kasa esitteitä. Kotimatka sujui mukavasti ÅF:n tarjoamien virvokkeiden ja huonojen vitsien merkeissä.

 

Suunnittelu on alkanut!

Nyt se on sitten selvillä: 20 kemistiteekkaria lähtee ensi vuoden toukokuussa reissuun Länsi-Eurooppaan, jipii! Excua on suunniteltu pienellä porukalla jo kesästä lähtien ja talkoitakin on painettu kesän kuumina iltoina, mutta nyt alkaa ihan oikea action. Torstaina pidimme suunnittelukokouksen ja varmistimme excun lähtöruuduksi Amsterdamin. Luultavasti ensimmäinen viikonloppu kuluu siis rennosti punaisia lyhtyjä ihmetellen ja yhteishenkeä nostattaen. Hollannista jatkamme matkaa bussilla, mutta matkareitti on vielä täysin avoin. Pyrimme hankkimaan yritysvierailuja monipuolisesti Hollannista, Belgiasta, Luxemburgista, Ranskasta ja Saksasta. Excu päättyy muutaman viikon kiertelyn jälkeen sinne mistä alkoikin eli Amsterdamiin.

Virkistystoimintaa on suunnitteilla koko excuporukalle jo ennen varsinaista excua (bonding!). Ajatuksia heiteltiin ja esimerkiksi viinin/oluen maistelu, olutravintolassa istuskelu ja saunailta nousivat toimikunnan suosikeiksi. Yhteishenkeä kasvattava excutatuointikin oli ehdotusten joukossa, mutta harmillisesti se ei saavuttanut suurta suosiota.. Lisäksi ahkeralla työnteolla saadaan excuryhmä varmasti bondaamaan, talkoita on siis luvassa tulevaisuudessakin.

Yritysten suhteen otimme ensiaskeleet jo kesällä. Tulevia excukohteita on kyselty muutamasta paikasta ja esimerkiksi pilot-mittakaavan bioprosessiin olisi ehkä mahdollisuus tutustua reissun aikana. Myös excusta kiinnostuneilta kyseltiin mielenkiintoisia kemian alan vierailukohteita: Vastausten perusteella ainakin olutpanimoon kävisi exculaisten tie. Lisäksi tutkittiin vanhoja (ja uusia) yrityssuhteita, hillitön sponsorien hankinta alkakoon! Jos/Kun mielesi tekee tukea tätä ensi vuoden upeaa spektaakkelia, niin ota ihmeessä yhteyttä excun toimikuntaan.

Kevään excua odotellessa voi ajatukset siirtää vaikka Keski-Euroopan rentoon elämäntyyliin maistelemalla muutaman belgialaisen tai saksalaisen oluen, Prost!

20 innokasta teekkaria mukana!

Jatkoajalla saatiin vielä kourallinen uusia lähtijöitä. Meitä on nyt 20! Järjestelytoimikunta kokoontuu tänään suunnittelemaan seuraavia siirtoja ja blogiinkin saadaan toivottavasti uutta puhtia uusista kirjoittajista. :)

Seuraava excukokous on keskiviikkona 31.10. klo 17:00 lafkalla. Tarkempi paikka tarkentuu totuttuun tapaan myöhemmin. Sitä ennen lähtijöille lisätietoja sähköpostin välityksellä.

Kemian lafkalla Intiassa (2011)