Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Excua on suunniteltu pienellä porukalla jo viime kesästä alkaen. Jottei excusta kuitenkaan tulisi pelkästään pienen porukan päähänpistojen summaa, on excun suuntaviivoja toimikunnan iltamyöhään jatkuvien kokousten lisäksi ideoitu koko porukan kesken. Viikko sitten kokoonnuimme taas lafkalle käymään läpi reissun pääkohtia. Matkapäivät ovat selvillä, lennot ja bussi varattu ja kohteitakin on varmistunut mukavasti.

Kokouksessa käytiin läpi myös excursion yhteistyökuvioiden tilannetta. Yhteistyökumppanit välilehdeltä löytyvät matkaamme tukevat tahot, joita ilman reissuamme ei olisi mahdollista toteuttaa. Lähes jokainen matkalle lähtevä on ollut mukana yhteistyökumppanien hankkimisessa.

Kokouksen yhteydessä saatiin viimein otettua myös ryhmäkuva porukasta! Vaikka aivan kaikki eivät päässeetkään paikalle, saatiin lähtijöistä varsin edustava otos aikaiseksi. Kevään aikana on tarkoitus vielä kertaalleen kokoontua, joko perinteisesti luokkahuoneessa tai rennommin illanvieton merkeissä. Kaikki matkalaiset saadaan todennäköisesti yhteen paikkaan kuitenkin vasta paikan päällä. Tai toivon mukaan jo Helsinki-Vantaalla! Tämä edistäisi myös edellisen toteutumista.

Kerholaisten mukana on joillakin excursiolla matkannut kerhon kuuluisa telttasauna. Viimeksi se oli mukana keväällä 2009 Kaakkois-Euroopan excursiolla. Tällä kertaa järjestävä taho ei ollut ajatellut saunaa mukaan ottaa, nykyisen saunan kehikko kun ei ole varsinaisesti matkailuystävällistä mallia. Ajatusta kuitenkin viriteltiin kokouksessa ja nyt kerhon hallitus ja excutoimikunta aloittavat keskustelut telttasaunan kohtalosta. Puistoja (ja puustoa) alueelta kyllä löytynee saunomistarpeisiin. Jatkoa siis seuraa.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Noinkohan? Suunnittelun hyvyys punnittaneen tässä projektissa vasta paikan päällä tai jo ennen matkaa toimikunnan stressitasossa. Toistaiseksi kaikki hyvin ja homma luistaa. Katsotaan mikä tilanne on 2,5 kuukauden kuluttua…

- Isa

Luxemburg

Luxemburgin suurherttuakunta on Belgian, Ranskan ja Saksan välissä sijaitseva maa, joka lukeutuu Euroopan Unionin pienimpiin valtioihin väkiluvun ollessa noin puoli miljoonaa. Maan pitkä historia liittyy paljon suurempien rajanaapuriensa historiaan ja sitä ovat hallinneet monet valtiot ja hallitsijasuvut. Luxemburgissa on kolme virallista kieltä. Kansallinen kieli on saksalle sukua oleva luxemburgin kieli. Useimpien luxemburgilaisten ensimmäinen vieras kieli on saksa, jota käytetään myös tiedotusvälineissä. Hallinnon kielenä on ranska.

Luxemburg on yksi maailman vauraimpia valtioita. Pankki- ja vakuutusala sekä terästeollisuus ovat Luxemburgin talouden perustana. Maan vauraus syntyi alkujaan terästeollisuudesta, mutta pankkitoiminta on noussut viime vuosikymmenten aikana tärkeämmäksi. Pankkitoiminnan tärkeydestä kertoo Luxemburgissa sijaitsevat noin 150 pankkia. Luxemburgin vientituotteita ovat koneet, teräs- ja kumituotteet, kemikaalit ja lasi. Eteläinen alue on Luxemburgin teollisuuden keskus monine kaivoksineen ja tehtaineen.

Maastoltaan Luxemburg on kumpuilevaa ja metsäistä. Luxemburgiin mahtuu paljon vehreitä metsäalueita, kauniita jokimaisemia, maaseutuidylliä ja pääkaupunki Luxemburg, joka tarjoaa matkailijalle ylellisyyttä ja pikkukaupungin tunnelmaa. Luxemburgin kaupungissa on paljon historiallisia rakennuksia, joista yhtenä mainittakoon 1500-luvulla rakennettu suurherttuoiden palatsi. Lisäksi kaupungissa on useita mielenkiintoisia museoita. Erilaisena vierailukohteena ovat Bockin linnoituksen rauniot ja maanalaiset käytävät.

Mullerthalin alue lännessä tarjoaa matkailijalle ehkä Luxemburgin kauneimpia maisemia jokineen, kalliomuodostelmineen ja vehreine laaksoine ja metsineen. Alueelta löytyy myös keskiaikaisten linnojen raunioita, pikkukyliä sekä runsaasti ulkoilu- ja liikuntamahdollisuuksia. Maan pohjoisosasta Ardennien alueelta löytyy kansallispuistoja ja alueella voi muun muassa patikoida tai pyöräillä vaihtelevissa ja metsäisissä maisemissa.

Moselin alue on tunnettu Mosel-joestaan ja viininviljelystään. Alue onkin erinomainen kohde viineistä kiinnostuneille. Saksan puoleinen raja kulkee Moselin laaksossa ja paikalliset valkoviinit ovat tunnettuja ja suosittuja. Monien muiden pohjois- ja keskieurooppalaisten maiden tavoin myös Luxemburgissa valmistetaan monia suosittuja olutmerkkejä. Mainittakoon vielä loppuun, että Luxemburgissa on ainoastaan yksi yliopisto, joka perustettiin vuonna 2003.

- Petteri

Bryssel

Wikipediaa selatessani huomasin tehneeni virheen heti tekstin ensimmäiseen sanaan. Sehän olisikin lähtenyt hyvin käyntiin. Siteeraakseni kyseistä sivustoa: ’Suomen kielessä kaupungin nimeksi on vanhastaan vakiintunut Bryssel. Muotoa ”Brysseli” ei pidetä hyväksyttävänä’.

Kaupungin alku löytyy 500-luvun loppupuolella pystytetystä kappelista ja tämän kupeeseen tehdystä linnoituksesta. Kaupungin statuksen Bryssel sai vasta v. 979. Kalliiksi 2,7 miljoonan asukkaan metropoliksi muodostunut kaupunki onkin nykyään politiikan nojalla yksi läntisen maailman keskipisteistä.

 Nähtävää kaupungista löytyy huomattavasti alkaen vaikkapa 1998 Unescon maailmanperintöluetteloon lisätty Grand Placesta. Vuoden 1958 maailmannäyttelyä varten rakennettu Atomium on varmasti kokemisen arvoinen. Raudan kiderakennetta kuvaava monumentin ylimmästä pallosta löytyy Belgium Taste ravintola. Juurelta löytyy ”Mini-Eurooppa”, joka on varmasti ainoa paikka missä kokea koko Eurooppa vain parissa tunnissa. Jugend-museo Bozar, kuninkaallinen taidemuseo Magritte Museum sekä luonnontieteen museot ovat vain pieni osa Brysselin yli 40 museon kokoelmasta.  Suomessakin myytävästä 7 Wonders-lisäosasta löytyvä Manneken Pis, eli pissaava poika sijaitsee Brysselin wanhasta kaupungista.

Aikanaan pelkästään hollanninkielinen Bryssel on nykyään virallisesti kaksikielinen, mutta suurin osa(85-90 %) puhuukin nykyään ranskaa. Myös englantia puhutaan ympäri kaupunkia, vaikka se ei virallinen kieli olekaan, joten tässä vaiheessa ei tarvitse alkaa opiskella uutta kieltä pärjätäkseen kaupungissa.

Bryssel tunnetaan vohveleistaan, ranskalaisistaan, useista olutlajeistaan sekä muun Belgian tavoin hienoista suklaista ja konvehdeista. Brysselin n. 1800 ravintolaa tarjoavat ruokaa varmasti joka suuhun. Vain Belgiassa valmistettava Lambic-olut on toimituksen suosittelema paikallinen nautittava tuote.

- Matias