Excu HK:lle

Viime viikon keskiviikkona, kun räntää satoi taivaan täydeltä suuntasi kolme autollista PrTK-laisia HK:lle Vantaalle. Tehdas sijaitsee Pakkalassa aivan Jumboa vastapäätä. Vierailu alkoi kahvien merkeissä. Samalla kuulimme HK:sta, sen tuotteista ja eri tehtävissä työskentelevien hommista. Opimme esimerkiksi, että 1970- ja 80-luvulla makkarankulutus Suomessa kasvoi ja HK Sinisestä Lenkistä tuli Suomen ja myös Pohjoismaiden myydyin lenkkimakkara. Sen valmistus ylitti monena vuonna 10 miljoonan kilon rajan. Sininen on nykyäänkin HK Ruokatalon suurimpia yksittäisiä tuotteita. Lenkkiä tehdään edelleen lähes alkuperäisellä reseptillä, vain suolan ja rasvan määriä on hieman muunneltu. Tutustuimme myös muihin HK:n tuotemerkkeihin ja tehtaisiin ympäri Suomea ja maailmaa.

Excuilijat valmiina tehdasvierailulle.

Excuilijat valmiina tehdasvierailulle.

Sitten oli aika pukea päälle suojavarusteet ja suunnata tehtaan puolelle vierailulle. Aluksi tutustuimme jauhelihanvalmistukseen. Isoihin laareihin tehtiin valmiiksi reseptit, jotka menivät lihamyllyyn ja lopulta pakettiin. Loppujenlopuksi hyvin yksinkertainen prosessi. Ihaillen katselimme täydellisesti ajoitettua liukuhihnaa, joka pudotti punnitut jauhelihapalat rasioihin.

WP_20150114_001

parrakkaat miehet saivat myös partasuojuksen :)

Seuraavaksi suunnattiin makkara- ja nakkipuolelle. Näimme kuinka valmis makkaramassa ”ruiskutettiin” suoleen. Tämän jälkeen makkarat vielä savustettiin ja kypsytettiin. Yllätyimme kuinka paljon makkaranvalmistus on käsityötä. Näimme myös kuorettomien nakkien linjan, joka oli automatisoidumpi. Excu oli kaikin puolin mielenkiintoinen ja oli hienoa päästä näkemään lihan jalostamista käytännössä.

-Emma