Oodi Baselille

Kaikki hyvä loppuu aikanaan, ja niin kävi myös ulkoexcullemme. Haluaisin kuitenkin tässä kirjoituksessa vielä palata eittämättä kaikkien excuilijoiden lempikaupunkiin, joka reittimme varrelle sattui – siis Sveitsin Baseliin.

ooodi1

Toisin kuin muiden kaupunkien hieman urealle haiskahtavat rautatieasemat, tämä blogisivumme kansikuvastakin tuttu kaupunki toivotti meidät tervetulleeksi jo juna-asemalla kukka-asetelmien huumaavalla tuoksulla. Puhtaat ja roskattomat kadut, vanhanaikaiset ja nostalgiset talot sekä onnelliset ja kauniit ihmiset kirkasvetisen Reinin varrella muistuttivat idyllisyydellään vähintäänkin Strömsön siirtomaa-aluetta. Basel ei kuitenkaan pröystäile pilvenpiirtäjineen tai pankkiirialueineen vaan sen 165 000 asukasta nauttivat jatkuvan tasaisesta nostalgisesta noin neljän kerroksen arkkitehtuurista.

oooodi2

Exculaisia tutustumassa kaupungin nähtävyyksiin.

Mielestäni Baselilaista elämänasennetta kuvasi hyvin seuraava tapaus: vaikka kello ei ollut vielä edes kahtatoista check-in-aamuna, Basel Backpack -hostellimme pystyi tarjoamaan huoneemme heti saapuessamme, mikä ei olisi tullut kuuloonkaan monissa paikoissa. Opettavainen CABB-excukin osoitti paikallisten vahvaa huumorintajua, teräksistä ammattitaitoa ja Sveitsiläistä tarkkuutta. Jos sielu lepää korkeiden kolonnien ja reilunkokoisten reaktorien äärellä on Prattelnin teollisuusaluekin vain lyhyen bussimatkan päässä Baselista.
Vaikka Baselissa ruoka oli huomattavasti kalliimpaa Suomeen verrattuna, eivät oluet ja viinit silti hintakilpailua voittaneet. Sveitsin vanhimman panimon Feldschlösschenin tuotteet tekivät lähtemättömän vaikutuksen: jopa bulkkiolut oli täällä hyvää. Sveitsi tunnetaan monesti myös juustoistaan, ja tätäkään herkkua ei tässä kaupungissa jää kaipaamaan. Esimerkiksi paikallinen Gruyere tasaa sopivasti matkailijan suolatasapainoa, jos hintataso saa kallistumaan nestepitoisempaan ruokavalioon. Noin kilon paketeissa myytävä magerrahka on allekirjoittaneen ruokasuositus vähempirasvaiseen proteiinien sisäistämiseen pikkubudjetilla Baselissa.

oooodi3

Sveitsiläisiä herkkuja.

Myös shoppailu Baselissa onnistuu jossain määrin totuttuun hintatasoon, toki ökykauppoja löytyy huomattavasti enemmän kuin Suomesta. Mutta mitäpä siitä, kun shoppailukin tapahtuu luonnostaan paljon kauniimmassa miljöössä. Ostovoima Sveitsin palkoilla saattaa kuitenkin olla jopa Suomea parempi.

ooooodi4

Näkymää ravintolan ikkunasta ydinkeskustasta.

From Basel with love,
Nikolas